In onze visie voor de nieuwe huisvesting Brandweer-VNOG Apeldoorn, komen de belangrijkste bouwstenen voor het toekomstige ontwerp – doelmatigheid, zichtbaarheid en bereikbaarheid – bij elkaar in een verrassende vorm. Als basis laten we het Programma van Eisen en de stedenbouwkundige randvoorwaarden / beeldkwaliteit elkaar versterken, zodat de uitkomst meer is dan de som der delen.

Door op het deel aan de Matenpoort een rond volume te leggen, als een slanghaspel, ontstaat een alzijdig, stevig gebouw. In de rondlopende transparante gevel van deze remise is zo plaats voor de wagenstalling. De auto’s staan zichtbaar klaar om naar alle windstreken van Apeldoorn uit te rukken. Voor deze stalling is driekwart van de cirkel nodig, waardoor er aan de kant van het bedrijventerrein, in aansluiting op het daar liggende grid, plek is voor de dagelijkse entree van het complex.

Een uitermate doelmatige indeling, want in het hart van de haspel is de ruimte voor de werkplaatsen en de kleedruimtes voor de uitruk; centraal tussen alle materieel. Rond deze ruimtes is de rondrit van de wagens, die zo op een eenvoudige manier weer naar hun eigen opstelplek kunnen rijden. Op deze wijze hebben we naast de twee centrale inritten slechts 1 garagedeur per auto nodig.

Het dek op de stalling wordt gevormd door een spiraalvormig houten netwerk, dat door zijn grote overspanning zorgt voor grote ruimtelijkheid en bruikbaarheid. Het zal naadloos aansluiten op de zaagtandvorm van de gevel, samen een dynamisch geheel vormend.

Op de verdieping boven de remise liggen in aansluiting op die dynamische zaagtandvorm de overige functies als een verspringend dakenlandschap. Aan de rand van de haspel worden deze volumes rond de garagedeuren verticaal verbonden met het maaiveld.

Deze visie presentatie heeft GSG architecten samen gemaakt met het architectenbureau 19 het atelier.

OPDRACHTGEVER
Gemeente Apeldoorn

PROGRAMMA
Voertuigenstalling, werkplaatsen, kazernering, sport, kantoor, opleiding

OPPERVLAKTE
9.000 m2 gebouw
3.800 m2 terrein

ONTWERP
2023